Blogg

Familjeyoga rocks!

Åh vad jag älskar  att få vara en del av ett event! Yogan gör sig dessutom så bra i eventform. Plötsligt finner den platser, vägar och människor som kanske inte är helt väntade, vana eller givna på en yogamatta. Människor möts på ett nytt sätt och något nytt skapas.

 

 

IMG_4309
Min hjälplärare och ständiga vägvisare i livet

 

IMG_4333
Att ”yoga in oss” innan eventet är något vi gillar

 

Man kan ha massor av tankar om vad som ska hända på ett yogaevent, planerna och ramen finns väldigt tydlig och klar inom mig innan jag går in i lokalen – och sen händer livet. Mötet mellan människor sker och massvis med olika sinnesstämningar och energier blandas. Och så skapas yogan.

Vi har vår ram att förhålla oss till, tanken, temat, rörelserna och andningsövningarna som finns planerade för att passa in och skapa den känsla som är tänkt, men resten får bli som livet blir bäst – det händer och bara är.

IMG_4462
Att leka och ha skoj är nyckeln i acroyoga

 

Eventet tar sin egen form på allra mest påtagliga sätt när det är barn med i bilden. Barnens energi är så omedelbar och tydlig och det känns i hela rummet om vi är på rätt väg. Igår hade vi ett sådant event, dottern och jag, tillsammans med Lanna byalag skapades en rolig, stärkande och lekfull yogastund som kommer stanna med oss hela sommaren lång.

 

Tack alla inblandade för bästa sommaravslutningen!

 

IMG_4365
Savasana mode on

 

Yoga & Jos! – boka din plats till vårens skönaste event

Våren och värmen är här i kropp och sinne! Häng med och känn de härliga avslappnade yogavibbarna tillsammans med mig under ett skönt mjukt flödande yogapass som passar både nybörjare som yoga-van.
Efteråt får alla som deltagit i passet möjlighet att njuta av en stärkande och god jos från Josbaren.

 

Eventet kostar endast 100 kronor och det finns platser kvar!

 

Välkommen med din anmälan på yogasunray@gmail.com

Med värme,

Åsa (Yogasunray)

Att hitta rätt i yogadjungeln

Yoga kräver egentligen ingenting annat än mjuka kläder, ett öppet sinne och ett golv.
Ja, och så förmågan att andas då kanske.

Att ha en matta kan man känna är både bekvämt och praktiskt. I och med att praktiken blir en större och större del av det man mår bra av i livet, desto viktigare blir den där mattan under en när man yogar. Det kan vara greppet när man ställer sig i nedåtgående hunden som inte känns riktigt rätt vilket leder den som yogar till en matta med bra fäste. Det kan vara sittbenen som känns alldeles för hårda mot golvet när man sitter vilket kräver en mjukare och kanske lite tjockare yogamatta. Det kan vara bristen på känsla av mark under ens kropp som gör att man känner sig ogrundad i sin praktik vilket driver yogin att söka en tunnare matta med mer kontakt.

När man yogar behöver man som sagt egentligen ingenting annat än det man redan givits av naturen: sin kropp, sina lungor och marken under fötterna.

Men, det kan vara roligt och inspirerande att ibland skaffa sig något fint och skönt klädesplagg som andas yoga och inspirerar till en skön yogastund. Eller en riktigt bra yogamatta som lyfter yogapraktiken till nya nivåer.

Själv kan jag köpa ett smycke då och då. Ett ”yogasmycke” som ger mig exakt den där rätta känslan inombords, den där som bryter igenom vardagsbruset runt omkring mig, och som varje gång jag vidrör det eller tittar på det påminner mig om stillheten, ljuset och lugnet inombords.

Yoga handlar mycket om självpraktik och om att gå varje steg på sin egen resa. Och därför kan det ibland hjälpa med någon liten sak som inspirerar.

Detta inlägg avslutas med en shout- out till en väldigt engagerad tjej som driver ett webbföretag där man finner yogamaterial, yogahjälpmedel, sköna yogakläder som man känner sig fin i samt vackra och sinnliga smycken: Katarina på Yogia.se.

Hon har stort utbud på både kvalitetskläder, mattor och smycken. Hon har en talang att skapa beskrivningar av olika typer av yogamattors funktion, fördelar och ”känsla” och hon hjälper gärna till med att ordna så beställningarna blir så bra och så individanpassade som möjligt.
Länk till henne och hennes butik finns här nedan!

Yogia

Namaste

 

 

 

April är fylld av yogaenergi!

3A7DBDF1-5B36-407D-BC58-CD8485942FBENu har jag planerat klart vårens yogaevents och det föll sig som så att april blir fylld med energigivande och stärkande yoga för stora och små!

Helgen 6-7 april välkomnar jag yogis och yogins som vill rensa ut gammalt och boosta ny energi i både kropp och sinne. På eftermiddagen den 7 april tar jag med öppna armar emot barn och vuxna som vill yoga tillsammans och finna vägar in i yogans värld att ta med sig hem.

Jag satsar allt på en helg denna gång, härligt och intensivt – precis som våren ju oftast är!

Till sommaren sen kommer fler spännande nyheter som i dagsläget planeras för fullt, jag är så förväntansfull inför vart de planerna kommer att ta vägen. Men det tar vi nästa gång 😉

Kika under fliken ”workshops och events” för mer info om april månads events samt bokningsinfo.

 

Ser fram emot att möta er i vår!

Namaste

En yogagrupp för alla!

Jag har burit på en idé allt sedan jag examinerades i yogaterapi i höstas. Nämligen att få starta en yogagrupp för alla.

– Och då menar jag alla!

IMG_6347.JPG

En grupp dit man kan komma oavsett ålder och kroppslig rörlighet eller kondition. Där personer som upplever att deras kroppar kan innebära fysiska eller psykiska hinder får en fristad. Där idrottare som känner att de behöver sträcka ut och stretcha mjukt för att bibehålla rörlighet och mjukhet kan finna en plats helt fri från prestation. En plats där den stressade kan finna lugn och ro. En totalt och fullkomligt inkluderande yogaklass där jag som yogaterapeut får möjlighet att dela med mig av mina verktyg ur yogaterapin till dem som behöver dem mest.  

Till våren tänkte jag därför försöka starta en yogagrupp i restorativ, återuppbyggande och mjukt stretchande yoga. Yogaformen är en kombination av yinyoga, restorativ yoga och yogaterapi. Detta är en tillåtande yogaform som alla klarar av och drar nytta av.

Det blir i så fall en grupp som passar både den som har fysiska hinder som exempelvis ledproblem och högt blodtryck.

Gruppen passar den som sportar mycket men känner sig stel och vill mjuka upp och behålla rörligheten i kroppen.

Den som finner att livet stressar och bränner ut den egna kraften inuti kan i den här gruppen finna ro och ladda om.

Restorativ yoga och yinyoga innebär för dig bland annat:
Flexibilitet till kroppens bindväv,
Bättre flexibilitet i ryggrad och höft,
Ökad ledvätska,
Emotionell balans,
Stoppar åldrandeprocessen då lederna behåller sin mjukhet och rörlighet.

 Gruppen planeras preliminärt att hållas på fredagar kl. 13:45- 14:45 och kursstart infaller omkring den första veckan i februari 2018.

 Maila mig på yogasunray@gmail.com för mer information och intresseanmälan!

Jag ser fram emot att höra ifrån er och hoppas på att få möta er på mattan i vår!

Åsa

Rabatterade biljetter till Yogagames

Åh – jag är ett sådant fan av Yogagames!

En sådan briljant idé som idag snart är en folkrörelse. En vision och en känsla som slagit rot och blommat ut precis så vackert som de som en gång sådde blomman önskat.

Den känslan, den gemenskapen och den boosten det innebär att glida runt barfota i ett fredligt och lyckligt hav av yoginis och yogis och få chansen att inspireras, svettas, gråta och skratta utan sinnets krav under en hel helg är en total själslig och kroppslig detox och nytändning!

Jag kommer även i år att blogga om mina upplevelser på YogaGames i Stockholm både på min egen blogg och på Yogalove.se. I år har jag även möjligheten att sprida lite av YogaGames magi vidare till er som läser min blogg och som kommer och yogar med mig i mina klasser och på de event där jag är med. Jag har i år möjlighet att förmedla fem stycken rabatterade biljetter till YogaGames den 10-11 februari 2018!

De fem första som går in på YogaGames hemsida som ni hittar genom att googla eller klicka här och i sin bokning anger koden ”Yogasunray” får omedelbart 300 kronor i rabatt på sin biljett vid bokning av biljett till lördagen och söndagen.

Jag hoppas vi ses i barfotavimlet i februari!

Namaste

IMG_5772

Yogaterapeut

Äntligen är jag här. Äntligen är jag på gång och jag är redo att ge precis allt!

I mitt liv så har yogan visat sin kraft och förmåga för mig, vid så många tillfällen. Utan yogan hade jag inte varit där jag är idag. Det vet jag.

Inom den mångtusenåriga läran ayurveda så är yogan vår terapi och maten vår medicin. Under min utbildning till yogaterapeut får jag mångtusenåriga perspektiv blandat med modern medicin och forskning. Jag är så tacksam över att ha fått chansen att vara en av fyra som examineras som yogaterapeut vid Yoga Alliance Spirit of Yoga ashram i Iznate i höst. Och jag är så redo att ge tillbaka till min omvärld av min nyvunna kunskap.

IMG_4432IMG_4502

Rose hip love

Nu är det dags att hamstra inför den kallare delen av året. Om vi låter oss följa med årstiderna och tar tillvara på det naturen ger oss så kan vi stärka oss inifrån och ut med rätt födoämnen för kroppen genom alla årets tider. På hösten mognar bären som bibehåller sina goda, stärkande egenskaper om de torkas eller fryses ned. Så som rönnbär, aronia och nypon till exempel. Varje bär/frukt förtjänar sin egen bloggpost då de är riktiga superfoods som verkligen boostar oss genom hela vintern och detta inlägg tillägnar jag nyponet.

Nypon som naturläkemedel används vid reumatism och ledbesvär som artros och värk i leder. Nypon är upplyftande och lugnande, antidepressiv.

Innehållsmässigt är nypon en stark antioxidant och mycket rik källa på C-vitamin. Vi behöver inte köpa citroner som transporterats över halva jorden för att komma åt C-vitamin under vintern. 2 dl färska nypon (ca 1 dl torkade skal) innehåller lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner. Dessutom ger en matsked torkade nyponhalvor dagsbehovet av magnesium.

Nyponen hindrar fria syreradikaler och skyddar kroppens celler. Stärker och ger näring till hud och bindväv. Stärker immunförsvar och är antiinflammatorisk. Nypon håller dig frisk i vinter och kan till och med påverka delningen av cancerceller!

I en studie som gjordes 2006 i ett samarbete mellan Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet upptäcktes att nyponextrakt kunde påverka delningen av cancerceller. Det visade sig att nypon kunde hämma både tjocktarmscancerceller och bröstcancerceller.

En annan studie från 2012 visade att nypon minskar både det onda kolesterolet och blodtrycket.  Även denna studie gjordes på Lunds universitet. 28 personer som var kraftigt överviktiga fick inta en nypondryck av nyponpulver alternativt en placebodryck. Slutsatsen var att nypon sänkte LDL-kolesterolet samt blodtrycket vilket är förebyggande för hjärt- kärlsjukdom.

C-vitamin – håller dig frisk och du får ett starkt immunförsvar.
Betakaroten – ger huden pigment och du blir lättare brun.
A-vitamin – viktigt för huden och starka slemhinnor.
B2 – viktigt för hud, hår och naglar samt medverkar till sårläkning.
Järn – ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
Magnesium – lindrar muskelkramper, får dig att slappna av.
Kalium – reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen.
Litium – stabiliserar/förbättrar humöret.

Torkade nyponhalvor och nyponpulver:

Plocka nypon, rensa, skölj och dela på mitten. Skrapa ur kärnor och ”hår”. Torka nyponskalen som halvor och ät som vitaminpiller under vinterhalvåret.

Du kan också mala dem i tex en kaffekvarn (det behöver vara en starkare variant av malningsmaskin då de torkade nyponskalen kan vara ganska så hårda) och förvara pulvret i en tättslutande burk. Pulvret kan användas frikostigt och tex strösslas på fil, yoghurt, i bröd, över sallader och i såser och röror.

Nyponchutney:

Plocka nypon, rensa, skölj och dela på mitten. Skrapa ur kärnor och ”hår”.

3,5 dl rensade nyponhalvor
3 dl vatten
0,5 pressad citron
2 msk – 0,5 dl dadelsirap
2 msk honung

Koka på svag värme under ca 20 – 30 minuter, rör om då och då. Häll upp på rengjord burk och använd som sylt, som smaksättare till maträtter, på bröd, skorpor med mera.

IMG_4138.JPG

Nyponsaft:

500 gram nypon
1 vaniljstång
2 ekologiska citroner
1,2 liter vatten
5 dl agavesirap (valfritt sötningsmedel)

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten och skär dem i grova ski­vor. Ansa nyponen och blanda dem med vaniljstång och ­frön och citronskivor.
Koka upp vattnet och häll det över nyponblandningen. Låt stå ca 30 min.
Krossa nyponen lite grovt med en potatisstomp. Låt blandningen stå kallt, i kall matkällare eller kylen, ca 12 tim­mar.
Sila av saften och häll vätskan i en stor kastrull. Tillsätt agavesirap och koka upp. Dra saften åt sidan och låt svalna något. Häll saften på väl rengjorda plastflaskor och frys in den saft som inte kommer konsumeras inom kort. Fyll inte flaskorna ända upp om de ska frysas.
Späd saften, 1 del saft och 3 delar vat­ten, och servera med rikligt med is.

Raw mintkaka

Att jag fastnat för ayurveda är ingen hemlis… Här kommer ett recept på en helt fantastisk raw mintkaka som passar både Vata, Pitta och Kapha. För Vata så gäller att den med fördel äts i rumstemperatur, för Pitta med fördel kall och för Kapha i mindre portioner. Receptet är inspirerat av den fantastiske ayurvedaförfattaren Janesh Vaidya men modifierat av mig efter eget tycke och smak. Prova du med och prova dig fram till din perfekta kombination av krämighet, mintsmak, sötma och sälta.

 

Nedersta lagret

2 dl blötlagda sötmandlar
1 dl blötlagda cashew- eller paranötter
1- 2 tsk flingsalt
3 msk raw ekologisk kakao
10 färska dadlar

Mellanlagret

2 – 3 dl blötlagda cashewnötter
2 msk flytande ekologisk honung
0,5 dl ekologisk kokosolja
2 tsk alger (spirulina eller chlorella för den gröna färgens skull)
5-10 droppar pepparmintsolja

Översta lagret

1 dl kakaonibs
2 msk raw ekologisk kakao
2-3 msk honung
ekologisk kokosolja efter tycke och smak (ca 2 msk)

Gör såhär:

Häll av vattnet till de blötlagda nötterna i det nedersta lagret som har fått stå blötlagda ca 2 timmar. Mixa nötterna till ett mjöl. Tillsätt dadlar, kakao och salt och mixa till en smet. Tryck ut smeten i botten på en springform.

Häll av vattnet till de blötlagda cashewnötterna till det mellersta lagret och mixa tillsammans med övriga ingredienser till en smet. Tryck ut smeten i ett jämnt lager ovanpå det understa lagret i formen.

Smält kakaonibs i en kastrull, tillsätt de andra ingredienserna under omrörning. Sprid ut chokladsmeten jämnt över kakan som en glasyr.

Låt stå kallt i ca 1-2 timmar innan servering.
Lycka till med er rawbakning!

Yoga med Örebro Bostäder

Jag är så glad, stolt och förväntansfull över att få chansen att komma och yoga med Örebro Bostäders personal till hösten.

 

Detta blir det största företag jag åkt ut och hållt yoga på hittills och gruppen kommer att vara fler till antalet än vad jag är van vid. Eftersom det inte är en festival eller stort yogaevent utan en terminsklass med återkommande elever så kräver det att jag anpassar mig och min yogaundervisning så att intimitet, kontinuitet och uppföljning i klasserna finns ändå. Det har redan börjat bubbla av idéer inom mig och jag ser fantastiskt mycket fram emot att få möta hela den stora gruppen yogaelever på Örebro Bostäder under hösten!

Jag tar steget och utbildar mig i yogaterapi

I höst åker jag till Iznate, Spanien igen. Det är dags för mig att utvecklas och lära mig mer om yogans terapeutiska inslag så att jag kan förmedla yogan även på detta sätt till andra. Jag kommer att ta min certifiering i Yogaterapi hos samma guru (lärare) som jag certifierades till yogalärare hos. Jag ser så fram emot att komma till Maggie Levien och hennes ashram och att få utvecklas ytterligare för att kunna ge mer till fler.

Jag har själv använt yogan som terapi i mitt liv. Efter min mans bortgång, då min yngste son var svårt sjuk och i andra situationer i livet då det har behövts. Yogan är ett sätt för mig att hålla min kropp men även mitt sinne och hela min existens i balans.

Under den tid jag undervisat i yoga så har jag varit med om helt fantastiska situationer tillsammans med dem som kommer till mig för att yoga. Ofta får jag höra om hur mycket yogan hjälper dem i vardagen. Hur de känner att de behöver yogan och hur yogan skapar harmoni och balans i livet. Ibland så kommer det också personer till mig som bär stora trauman av sjukdomar, utbrändhet eller annan sorg. I mötet med dessa personer uppstår ofta en väldigt stark kontakt. Och jag bär med mig många fina stunder vi delat och ord som sagts som visar hur yogan hjälper dem i nuet och vidare.

I och med att jag får min certifiering i Yogaterapi så kommer jag även kunna hålla i yoga för gravida. Jag kommer även att få verktyg för att på ett ännu bättre sätt skapa yogaundervisning för särskilda grupper så som klimakteriebesvär, reumatiker, posttraumatisk stress, utbrändhet med mera. Och så ska jag få djupdyka ned i ayurvedans värld….åh så jag längtar!

Namasté – jag möter dig från den innersta platsen i mig

Ordet Namasté betyder ungefär ”Det gudomliga i mig bugar till det gudomliga i dig”. En hälsningsfras för att tacka det gudomliga inom var och en av oss. Anjali mudra är handpositionen som hör ihop med uttrycket Namasté och symboliserar hängivenhet, kärlek och vördad.

I mina klasser använder jag mig mycket av anjali mudra.

I asanas så som tadasana (stående bergsposition) och padmasana (sittande med korslagda ben) samt vid meditativa övningar kommer anjali mudra in. Det mudra våra händer själva väljer sägs tala till oss lite extra och för mig är det tydligt så. När jag för mina handflator mot varandra och välkomnar en yogaklass så fylls jag av närvaro, medkänsla och kraft från den plats inom mig där allting stillnar i total harmoni och ljus.

Från den platsen i mig till den platsen i dig – där möts vi när vi yogar tillsammans.

Namasté

 “One love, one heart, one destiny.”
― Bob Marley

 

Vårens skafferi!

Nu exploderar det utomhus. Solen värmer och allting spricker ut i blom. Passa på att skörda av naturen och boosta livsenergi och styrka yogistyle!

I och med att livet och livskraften återvänder i naturen som legat i dvala över vintern så får vi även ett skafferi av godsaker och nyttigheter på buskar, träd och i markerna. Ut och plocka och experimentera och ladda upp med energi efter den ovanligt långa kalla årstiden vi hade i år.

Några av mina vårfavoriter är kirskål, maskrosor och nässlor.

Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil. Nässlor hjälper tarmfloran och speciellt bra för tarmen sägs det vara att inta nässlan i the-form. ut och plocka, använd direkt, frys in eller torka. Strössla torkad nässla på gröten, över salladen använd som the eller blanda i en grön smoothie.

Maskrosen är vårt vanligast ogräs och innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar den matsmältningen. Bladen kan användas i sallad, pesto eller smoothie, men välj de små bladen – äldre blad kan bli lite väl bittra i smaken. Även blommorna och roten är ätliga.

Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande- perfekt för en vårstädning av kroppen. Blandas med fördel i den gröna smoothien tillsammans med bladspenat och någon frukt. Den vilda kirskålen innehåller betydligt mer vitaminer och mineraler än odlad kål och spenat. En underbar kombination är kirskål och koriander. Du kan även använda den förvälld i tillagade rätter som substitut för spenat.

Grön vårboost:

1 näve kirskål
2 msk torkat nässelpulver
2-3 dl kokosmjölk eller havredyck
1 liten bit ingefära
0,5 pressad citron
1 dl mango (fryst eller färsk)
Mixas till slät dryck i mixer

Grön vårstädning (the):

2 msk malda torkade maskrosblad
2 msk torkade och malda nässlor

Ayurveda – en livsstil

Jag har grävt ned mig i ayurveda på sista tiden. Ayurveda är en av de äldsta läkekonsterna och livsstilsformerna vi känner till och desto mer jag läser och praktiserar det ju mer fascinerar ayurvedan mig och desto mer vill jag utforska och lära.

Yogan är i ayurvedan sinnets terapi och maten är kroppens medicin. I ayurvedan är tanken kring obalans och dess ursprung alltid närvarande. Genom rätt mat, pranayama (andning), dyhana (meditation) och yoga kan vi balansera oss och förebygga problem i både kropp och själ.

Egentligen är det självklart att samma sorts mat och träning inte passar alla kroppar. Vi har ju olika förutsättningar redan från början när vi föds i form av kroppstyp, energi och driv. En del av oss är naturligt smala och lätta, andra tyngre, vissa av oss fryser lätt, andra är varmblodiga. Vi rör oss på olika sätt och i olika takt, till och med sättet vi går på skiljer sig mellan oss från våra allra första steg i livet. Att använda ayurvedan som ett sätt att förhålla sig till kost, träning och mental övning skulle kunna skänka oss större harmoni och förbättra vår farkosts prestanda (kroppen), kultivera chaufförens körförmåga (sinnet), så att vårt inre jag kan få maximal livsenergi (prana) och ges möjligheten att njuta av den allra bästa livsresan.

Recept på pranahöjande guldmjölk

(passar alla kroppstyper, vata, pitta och kapha)

2 – 3 dl kokosdryck eller havredryck
0,5 -1 msk kokosolja (mer för vata vid behov)
1 msk gurkmeja (mer för kapha vid behov)
riven ingefära efter smak
1 msk honung (mer för vata vid behov)
1 tsk kanel (ceylonkanel)
1 tsk kardemumma (mer för kapha vid behov)
1 tsk chiliflakes eller svartpeppar (behövs för att gurkmejan ska tas upp av kroppen. För kapha kan svartpeppar bytas mot cayennepeppar. Chili och peppar kan användas mer sparsamt av pitta)

För att ta reda på mer om vilken kroppstyp eller vilket element (dosha) som är dominant för dig kontakta en ayurvedaläkare eller rådgivare inom ayurveda.

En bra sight som jag kan rekommendera att söka mer information om ayurveda och dess hälsofördelar är:  http://www.ayurveda-akademin.se

Yoga Games Stockholm 2017

Under mina två dagar på YogaGames Stockholm i februari i år hade jag chansen att få yoga för flera enormt inspirerande och fantastiska yogalärare och starkt lysande stjärnor på yogascenen just nu.

Bland annat så tog jag en mycket inspirerande klass för Shay Peretz. Shay som föddes i Israel, växte upp Argentina, spenderade många år med att dela yogan på flera platser runt om i USA är just nu baserad i Stockholm sedan flera år tillbaka där han håller klasser på YogaShakti, Yoga Yama och på Yoga Om i Stockholm.

På hans klass From eastern flow to western jam skapades en väldigt personlig känsla av flöde och närhet. Klassen inleddes med att vi alla riktade våra näsor mot mitten av rummet, vi vände oss mot varandra istället för mot scenen. Shay själv höll sig mitt ibland oss, gick runt mellan våra mattor, stundtals vandrade han upp på scenen. Under hela klassen talade han till oss, uppmuntrade oss och hjälpte oss då och då djupare in i positionerna. Under hela klassen uppmuntrade han oss till att finna vårt center och intimiteten med oss själva och yoga. Att våga lita på kroppen, finna lekfullheten inom oss. Då och då utbrast han ” – Ni har flödet i er, lita på er själva! Var intima med er själva!”. När vi så lade oss ned i savasana och ny prana flödade genom min kropp var det just precis det som sköljde över mig och stannade kvar efter detta pass: tacksamheten över livet, rörelsen inom mig, närheten till mig själv och min inre livskraft.

För mer info om vart du kan praktisera yoga för Shay Peretz besök hans instagramkonto –  @darrmalik eller kika in på hans Facebooksida – Shay Peretz Yoga. Jag kommer definitivt passa på att yoga för honom då jag får chansen igen!

 

Och missade du Yoga Games i Stockholm i år så har du en chans igen sista helgen i maj då Yoga Games hålls i Göteborg. Själv kommer jag försöka pricka in ett besök i Göteborg den 9

Atha

8B6A537A-5B12-437E-BCAD-1D353EF36161Nuet. Detta sköra och ångestfyllda men ändå så självklara. Älskat och hatat.

Låt dig själv uppleva nu. Tillåt dig. Tvinga dig inte. Ställ inga krav. Om ett enda nu av alla möjliga nu denna dag upplevs till fullo så har du varit med om något magiskt.

Ta denna dag, och tillåt dig samla på enskilda stunder. På flera nu. Låt inte sinnet ge dig bilden av att det är helheten som räknas. För allt du har. Allt du någonsin har haft. Och allt du någonsin kommer att få. Är Nu.

Sommarens magi

”Det blir en sådan här sommar vart tusende år” Hörde jag någon säga att han läst igår. Magiskt, ja. Men det är någonting magiskt med alla somrar. De skänker oss någonting så viktigt och livsavgörande. Någonting vi kanske ibland glömmer bort mitt i allt planerande och funderande kring allt vi vill göra under vår dyrbara sommarledighet.

IMG_4876

Kanske är det för att vi vet att denna långledighet är så viktig för oss som den också kan bli stressig, konfliktfylld, göra oss besvikna och få oss att fatta omvälvande beslut? För jag har sedan många år tillbaka åtskilliga gånger läst att det lämnas in flest skilsmässoansökningar efter sommaren och under början av hösten varje år.

Det som utan tvekan är det som är allra viktigast att skaffa sig i sitt liv är balans. Och om du frågar mig – att finna sin inre röst. Den som talar om för dig vad du verkligen vill, vad som är så underbart med att vara du och vad din väg skulle kunna vara i livet för att du ska komma till din rätt och känna dig tillfreds varje levande stund.

Men att finna sin inre röst kan vara svårt, för att inte säga omöjligt i en vardag fylld med händelser. Kanske fylld med händelser som inte är så nära vår inre röst och det vi egentligen skulle vilja spendera våra dagar med att fylla livet med.

Vi behöver och önskar oss vila och återhämtning. Vi tänker att vi finner den i ett annat land, på en camping, vid en solnedgång, vid en sjö. Det kan vara svårt att hitta den perfekta platsen för den optimala återhämtningen om vi stressar hela semestern för att finna den. Det kan sluta med att hela semestern tog mer än den gav. I en sådan situation kan det hända at tvi känner att det är dags för ett omvälvande beslut, för en förändring men egentligen kanske det inte var sakerna runtomkring som var problemet? Ibland är det det, men inte alltid.

Vi finner vilan och återhämtningen inom oss. Den kan uppstå i ett annat land, på en camping, vid en solnedgång eller vid en sjö. Men den finns alltid vilandes inom oss. Och vi har alla förmågan att plocka fram den vart vi än är. Min önskan för dig i sommar är att du finner den där stunden där allt stillnar och blir lugnt. På den plats där du än är i sommar oavsett om den är din drömplats eller ligger långt ned på listan. Den där stunden där du kan lyssna på dig. Finna dig och din röst. Och gör du det så kanske du fortsätter på samma stig som nu även framöver men bara blir mer övertygad om din väg och riktning. Eller kanske innebär det att du gör du ett val av något slag. Men oavsett hur du blir så önskar jag att det är ditt val, din röst, som leder dig.

Kram!

IMG_5273.JPG

Morgonyoga på Örebro Saluhall

Välkomna att boka in en underbar start på dagen med morgonyoga tillsammans med mig under Må Bra helgen i Örebro Saluhall!

Vi väcker kroppen mjukt och varsamt och med fokus på att just må bra. Återhämtning OCH endorfiner utlovas!
Allt för att du på bästa sätt ska kunna tillåta dig själv att må bra.

Tiderna passar perfekt för dig som ska iväg till jobbet efteråt, möjlighet finns att efteråt köpa frukostpåsar i Hallen till förmånligt pris.

Begränsat antal platser, maila mig på yogasunray@gmail.com för att reservera en plats.

Namaste

Att finna sin yogaröst

Jag är så fantastiskt tacksam över att få undervisa i yoga! Varje gång jag sätter mig i padmasana (korslagda ben), sluter ögonen och drar in det första djupa andetaget genom näsan så får jag en så stark känsla av frid, närvaro och tacksamhet.

Jag kallar det för ”att landa på mattan”. Det handlar om så mycket. Så mycket som ofta glöms bort i vårt hektiska liv. Att återta det tidlösa nuet (atha), att känna efter, att vara närvarande. Att låta det ivriga sinnet med sina idéer, fördömanden och krav få ta paus för en stund.

Mina terminselevers praktik är en blandning mellan asanas, pranayama och yogafilosofi. Vår utgångspunkt när vi lär nya asanas är uteslutande i Klassisk indisk yoga. När en asana behärskas så utforskar vi den i vinyasakombinationer och i steg tre så övar vi på att släppa fram vår inre yogaröst. Att var och en finner kärnan i den asana som ska utföras och väljer den modifikation som passar kroppen, sinnet och själen just precis nu.

Jag är så tacksam när jag ser de yoginis som flera av dem varit med mig sedan jag började undervisa i yoga, justera sig i sina asanas på det sätt som passar dem. De har funnit sin yogaröst och de lyssnar inåt.

NamasteIMG_9301

Ayurvediska godsaker – En tribute till mina yogavänner!

Alla underbara människor jag möter på min yogaväg, ni är fantastiska!

Dessa recept är tillägnade er. Jag har tillfällena när vi åt dem tillsammans nära mitt hjärta.

Och alla ni andra som läser – jag hoppas det ska smaka!

Våga mixa, prova och leka. Det gör jag! Ni som känner mig vet att inget recept är ristat i sten. Jag bakar och lagar på känsla. Mixern är raw-kockens bästa vän, och mixa hellre för länge än för kort stund. Lycka till!

501A7A81-531F-45C4-9AE1-D72F13B4D566

Raw kanelbullekaka

Botten

2 dl blötlagda och avrunna pekannötter

2 dl havregryn

10-12 dadlar (Eller mer, ev lite vatten för konsistens)

1 tsk kanel

1 msk vanilj

2 tsk flingsalt

mixa alltsammans ordentligt i en rejäl mixer till en arbetningsbar deg. Platta ut i jämnt lager i springform. Ställ in i kyl.

Mellanlager – kanel swirl

3 dl cashewnötter (blötlagda)

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

0,5 dl agavesirap

0,5 dl kokosolja

1 tsk flingsalt

Mixa allt till en blank smidig smet. Bred över kakan, främst i mitten.

Topping

4 dl blötlagda cashewnötter

0,5 dl mandelmjölk

0,5 dl kokossocker

2 -4 tsk kardemumma

1 tsk flingsalt

ev 0,3 dl kokosolja (ca)

mixa allt noga och häll över på kakan. Ställ in i frys.

Lägg 2 dl pekannötter med agavesirap och kardemumma efter smak i en plastpåse i kylen över natten. Ta fram kakan ca 1 timme innan servering. Garnera med de söta pekannötterna.

 

Raw julkaka

2-3 dl havregryn

2 dl sötmandel

2 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 msk kardemumma

12 (ca) färska dadlar

Eventuellt lite vatten

0,3 (ca) dl kokosolja

mixa allt noggrant och bred ut jämt i en springform. Ställ svalt.

Fyllning

4 dl blötlagda cashewnötter

0,5 dl honung

10 torkade aprikoser

1 pkt saffran

2 tsk vanilj

0,3-0,5 dl kokosolja

Mixa alltsammans och bred över kakan. Dekorera med granatäpplekärnor samt eventuellt även med chiafrön och agavesirap.

Åsas chai

2 dl havredyck

2 dl vatten

lite saffran (ca 1/3 pkt)

4 stjärnanis

en bit ingefära (hackad)

ett stycke Chili (hackad)

en tak honung

en lime (pressad)

5-8 kardemummakapslar

Värm drycken ljummen eller varm, häll upp på termos och drick några gånger under dagen. För pitta- minska på chilifrukten. För kapha – byt havre mot soja.

Namaste!32C3D499-62DB-4391-A338-28204B14E8D7