Nu är det dags att hamstra inför den kallare delen av året. Om vi låter oss följa med årstiderna och tar tillvara på det naturen ger oss så kan vi stärka oss inifrån och ut med rätt födoämnen för kroppen genom alla årets tider. På hösten mognar bären som bibehåller sina goda, stärkande egenskaper om de torkas eller fryses ned. Så som rönnbär, aronia och nypon till exempel. Varje bär/frukt förtjänar sin egen bloggpost då de är riktiga superfoods som verkligen boostar oss genom hela vintern och detta inlägg tillägnar jag nyponet.
Nypon som naturläkemedel används vid reumatism och ledbesvär som artros och värk i leder. Nypon är upplyftande och lugnande, antidepressiv.
Innehållsmässigt är nypon en stark antioxidant och mycket rik källa på C-vitamin. Vi behöver inte köpa citroner som transporterats över halva jorden för att komma åt C-vitamin under vintern. 2 dl färska nypon (ca 1 dl torkade skal) innehåller lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner. Dessutom ger en matsked torkade nyponhalvor dagsbehovet av magnesium.
Nyponen hindrar fria syreradikaler och skyddar kroppens celler. Stärker och ger näring till hud och bindväv. Stärker immunförsvar och är antiinflammatorisk. Nypon håller dig frisk i vinter och kan till och med påverka delningen av cancerceller!
I en studie som gjordes 2006 i ett samarbete mellan Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet upptäcktes att nyponextrakt kunde påverka delningen av cancerceller. Det visade sig att nypon kunde hämma både tjocktarmscancerceller och bröstcancerceller.
En annan studie från 2012 visade att nypon minskar både det onda kolesterolet och blodtrycket. Även denna studie gjordes på Lunds universitet. 28 personer som var kraftigt överviktiga fick inta en nypondryck av nyponpulver alternativt en placebodryck. Slutsatsen var att nypon sänkte LDL-kolesterolet samt blodtrycket vilket är förebyggande för hjärt- kärlsjukdom.
C-vitamin – håller dig frisk och du får ett starkt immunförsvar.
Betakaroten – ger huden pigment och du blir lättare brun.
A-vitamin – viktigt för huden och starka slemhinnor.
B2 – viktigt för hud, hår och naglar samt medverkar till sårläkning.
Järn – ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
Magnesium – lindrar muskelkramper, får dig att slappna av.
Kalium – reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen.
Litium – stabiliserar/förbättrar humöret.
Torkade nyponhalvor och nyponpulver:
Plocka nypon, rensa, skölj och dela på mitten. Skrapa ur kärnor och ”hår”. Torka nyponskalen som halvor och ät som vitaminpiller under vinterhalvåret.
Du kan också mala dem i tex en kaffekvarn (det behöver vara en starkare variant av malningsmaskin då de torkade nyponskalen kan vara ganska så hårda) och förvara pulvret i en tättslutande burk. Pulvret kan användas frikostigt och tex strösslas på fil, yoghurt, i bröd, över sallader och i såser och röror.
Nyponchutney:
Plocka nypon, rensa, skölj och dela på mitten. Skrapa ur kärnor och ”hår”.
3,5 dl rensade nyponhalvor
3 dl vatten
0,5 pressad citron
2 msk – 0,5 dl dadelsirap
2 msk honung
Koka på svag värme under ca 20 – 30 minuter, rör om då och då. Häll upp på rengjord burk och använd som sylt, som smaksättare till maträtter, på bröd, skorpor med mera.

Nyponsaft:
500 gram nypon
1 vaniljstång
2 ekologiska citroner
1,2 liter vatten
5 dl agavesirap (valfritt sötningsmedel)
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten och skär dem i grova skivor. Ansa nyponen och blanda dem med vaniljstång och frön och citronskivor.
Koka upp vattnet och häll det över nyponblandningen. Låt stå ca 30 min.
Krossa nyponen lite grovt med en potatisstomp. Låt blandningen stå kallt, i kall matkällare eller kylen, ca 12 timmar.
Sila av saften och häll vätskan i en stor kastrull. Tillsätt agavesirap och koka upp. Dra saften åt sidan och låt svalna något. Häll saften på väl rengjorda plastflaskor och frys in den saft som inte kommer konsumeras inom kort. Fyll inte flaskorna ända upp om de ska frysas.
Späd saften, 1 del saft och 3 delar vatten, och servera med rikligt med is.